Łyżka z ciasta to jeden z lepszych pomysłów na ozdobę stołu podczas przyjęcia. Doskonale sprawdzi się w roli niewielkiego naczynia na sałatki, sosy czy drobne przekąski.
Tak doskonałego projektu nie widziałam od dawna! Prosta w wykonaniu i niezwykle funkcjonalna łyżka z ciasta to jedna z najlepszych ozdób każdego stołu! Pomyślcie jak ładnie będą wyglądać jadalne łyżki, na których ułożycie sosy i drobne przekąski. To nie tylko bardzo stylowy pomysł, ale również kreatywna metoda na stworzenie dodatkowej zastawy, gdy nie posiadacie odpowiedniej ilości naczyń na przyjęcie.
Materiały:
– szczypta soli
– szczypta cukru
– 1/3 kostki świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
– 250 g mąki
– 100 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– wałek, łyżka
– nóż lub foremka w kształcie łyżki
– woreczek foliowy
Wykonanie:
1. Połączyć ciepłą wodę z cukrem i drożdżami, a następnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
2. Dodać 2 łyżeczki oliwy z oliwek i wymieszać.
3. Na blat przesiać mąkę z solą i cukrem, zrobić w środku dołeczek i wlać mieszankę z drożdży i oliwy.
4. Zagnieść jednolite ciasto, wyrabiając około 5 minut.
5. Włożyć ciasto do natłuszczonego woreczka foliowego i odstawić do wyrastania na około 60 minut.
6. Wyrobić ciasto, by pozbyć się z niego pęcherzyków powietrza.
7. Po raz drugi, włożyć ciasto do natłuszczonego woreczka foliowego i odstawić do wyrastania na około 30 minut.
8. Jeszcze raz zagnieść ciasto, uformować je w kulę, a następnie rozwałkować.
9. Za pomocą foremki lub noża wyciąć kawałki ciasta w kształcie łyżek.
10. Ciasto ułożyć na dużych łyżkach od zupy i piec około 15 minut w temperaturze około 200 stopni Celsiusza.
projekt, zdjęcia: www.scissorspaperwok.com