Restauracja Althaus z Gdyni, która została zakwalifikowana do finału konkursu Restaurant & Bar Design Awards 2013 nie pokonała znakomitych konkurentów. Zwycięzcą prestiżowej nagrody okazała się restauracja Höst z Danii.
Konkurs Restaurant & Bar Design Awards to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie designu. Nagrodę dla najlepszej restauracji przyznaje się bowiem nie za jedzenia, lecz za wystrój wnętrza. Mimo to, konkurs jest także bardzo ceniony w branży gastronomicznej.
W dziedzinie designu zwycięzcy konkursu wyznaczają trendy na nadchodzący rok. Już dziś wiemy, że w następnym sezonie projektanci restauracji stawiać będą na minimalizm i surowe wykończenie. To nie modny w aranżacji mieszkań szykowny styl francuski i marmurowe elementy, a nordyckie klimaty zagoszczą w jadalniach, kuchniach i barach.
Projektanci restauracji Höst pragnęli stworzyć przestrzeń, w której klienci będą mogli poczuć się, jakby jedli w ogrodzie jednej ze skandynawskich farm. Architekci postawili na surowe meble, oryginalne dodatki i ciekawe oświetlenie. W restauracji użyto desek z recyklingu, prostych naczyń w retro stylu i industrialnych lamp. Restauracja Höst to styl skandynawski podany na tacy, królują tu jedynie trzy bazowe kolory – biały, niebieski i szary. Wszystko jest jasne, proste, z naturalnych materiałów i bez zbędnych dodatków.
Zobaczcie, jak powinno wyglądać modne wnętrze i inspirujcie się nim w projektach Waszych kącików jadalnianych.
restauracja: www.cofoco.dk
zdjęcia, informacje: www.blog.restaurantandbardesignawards.com