Denerwują Was przyprawy pływające w zupie, jednak z drugiej strony nie chcecie wyławiać z niej każdego ziarenka ziela angielskiego lub pieprzu? Jest na to sposób!
Gdy gotujemy bulion na zupę, przyprawiamy go zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, a często także natką pietruszki. Jednak przed podaniem zupy wypadałoby wyjąć z niej przyprawy. Macie sprawdzone rozwiązanie na zagubiony w bulionie liść laurowy czy trudny do wyłowienia pieprz?
Od dziś nie będziecie musieli się męczyć! Izraelskie studio projektowe OTOTO zaprojektowało specjalny gadżet do wyławiania przypraw – „pulke”, co w języki jidysz oznacza „noga kurczaka”.
Jak działa „pulke”? Do woreczka wykonanego z odpornego na temperaturę silikonu wkładamy zioła, których chcemy pozbyć się z zupy, a następnie wkładamy go do garnka z gotującym się wywarem. Pomarańczowy woreczek wyposażony został w małe otwory, dzięki którym aromat przypraw przedostaje się do zupy.
Aby skorzystać z „pulke” wystarczy przymocować woreczek do ceramicznej, nienagrzewającej się kostki.
Przydałby Wam się taki gadżet?
zdjęcia, projekt: www.ototodesign.com